Hl.strana - Maturitní otázky - Referáty (Moje referáty) - Plesy (Tipy,Firmy) - Vysoké školy - Kurzy - !SHOP!

Med (včelí)

Info - Tisknout - Poslat(@) - Uložit->Moje referáty - Přidat referát

Kdo bude vítěz letos?  NOMINUJTE - stránky v kategoriích:
Nejlepší: Tablo - Školní časopis na webu - Školní webové stránky - Třídní stránky - Profesorské stránky

Jak včely vyrábějí med?

Včela saje nektar a medovici sosáčkem nebo vylizuje jazýčkem. Naplní si medný váček, který má objem cca 55-60 mm3. Létavka si ho nenaplní nikdy až k prasknutí. Nikdy ho však zcela nevyprázdní. Za snůškou vyletuje s určitou rezervou.
Při návratu do úlu na sebe upozorní nabízením přinesené sladiny a tanečky, které mobilizují mladušky. Potom náklad předá 3-4 mladuškám. Odpočine si, vyčistí oči, tykadla a hrudník, přijme novou potravu na cestu a znovu vyletuje, 7-16 letů za den, 7-80 minut jeden let dle vydatnosti snůškového zdroje.
Včely staví své dílo z vosku, který vypocují v podobě tzv. voskových šupinek. Váha 100 šupinek = 0,025 g, takže na 1 kg připadá asi 4 166 666 šupinek. Při stavbě nového plástu se včely zavěsí jedna na druhou, takže vznikají řetězy stavějících včel. Vypocované šupinky si včela vytahuje z břišních kapsiček pomocí tzv. kartáčku na zadní noze a podává je ke kusadlům, kterými vosk hněte, a takto upraveného používá ke stavbě.



Pyl
Včela létavka poletuje z květu na květ. Sbírá nektar a pyl. Pyl se na povrchu jejího těla zadrží velmi dobře pomocí chloupků. Včela si je potom pravidelně po návštěvě květu pročesává a z pylu tvoří tzv. rousky. Tento pyl včela přinese do úlu a ukládá ho do blízkosti plodového tělesa (budoucích včeliček). Pyl je nezbytný zdrojem látek pro výživu. Zpracování pylu již začíná při jeho sběru, kdy včely přidávají k právě utvářeným pylovým rouskům obsah medného váčku a výměšky svých žláz. Přebytečný pyl, který včely přinesly dobře stlačí v buňkách, aby v něm nebyly vzduchové mezery. Po té začnou probíhat biochemické změny tzv. FERMENTACE (speciální kvašení).

Propolis
Základní surovinou pro propolis jsou rostliny a pupeny. Nalezenou pryskyřici včela vykusuje a míchá se svými slinnými žlázami a dále hněte. Včely ji pak přinášejí do úlu obdobně jako pyl na 3. páru noh v pylovém košíčku. V úle má propolis mnohostranné použití: udržování hygieny proti bakteriím a houbám, tmelení stěn, menších děr a netěsností na zimu, tepelné izolační vlastnosti, dále jako výborný stavební materiál na zpevnění včelích plástů a okrajů buňek.

Mateří kašička
Produkují ji žlázy včel dělnic. Matka ji dostává v období trvání larválního vývoje a také po vylíhnutí. Larvy dělnic tuto šťávu dostávají jen do 3 dne a proto se plně pohlavně nevyvinou. Získává se odsáváním z matečníku ve stáří larvy 4 dnů (je jí nejvíce). Skladuje se: v temnu, do 0 st.C., nebo při jednorázové zmražení na -15 až -16 st.C..


Vosk

Včely staví své dílo z vosku, který vypocují v podobě tzv. voskových šupinek. Váha 100 šupinek = 0,025 g, takže na 1 kg připadá asi 4 166 666 šupinek.
Při stavbě nového plástu se včely zavěsí jedna na druhou, takže vznikají řetězy stavějících včel. Vypocované šupinky si včela vytahuje z břišních kapsiček pomocí tzv. kartáčku na zadní noze a podává je ke kusadlům, kterými vosk hněte, a takto upraveného používá ke stavbě.


Jed
Obranu včelstev před vetřelci zajišťují dělnice, které mají v zakončení zadečku umístěný jedový aparát. Skládá se z jedové žlázy, vylučující včelí jed. Polypeptid mellitin tvoří až 50 % sušiny včelího jedu. Poškozuje červené a bílé krvinky tím, že snižuje jejich povrchové napětí, a tak narušuje buněčné membrány. Složení jedů je tak uspořádané, že celkový účinek těchto látek je mnohonásobně vyšší, než kdyby každá látka působila samostatně.

Využití medu v průmyslu

farmaceutické přípravky založené na medu, dietetické přípravky založené na medu, medové máslo, mléko s medem, med v průmyslu cukrovinek a čokolád, medové bonbóny, medové certle, medové karamely, medový nugát, medová čokoláda, směs kakaa s medem, turecký med, medová zmrzlina, medová šlehačka, medové sušenky, suchary, piškoty, medový chléb, medové těsto perníkové, med do kompotů a marmelád,jamů, medoovocné šťávy, medovina, medové pivo, medová vína ovocná, medový ocet, medové limonády, medové likéry



Druhy medů

Květový med
Květový med je přírodní koncentrát nektaru z květů rostlin, v převážné většině z rostlin léčivých. Je snadno stravitelný díky vyššímu obsahu jednoduchých cukrů -glukózy a fruktózy. Obsahuje pylová zrna různých rostlin, které obohacují med o významné přírodní látky s povzbuzujícími účinky - rostlinné hormony, éterické oleje, aromatické látky apod. Květový med je velice ceněn v lidovém léčitelství.

Medovicový (tmavý) med
Medovicové (lesní) medy jsou zpravidla tmavší, což způsobují rostlinná barviva, obsažená v míze dřevin. V porovnání s květovými medy obsahují více fruktózy a dextrinů, ale hlavně větší množství minerálních látek a stopových prvků, prospívajících lidskému organismu. Mají charakteristickou, velmi lahodnou vůni a chuť, pro které jsou tyto medy velice oblíbené, žádané a ceněné - zvláště v Evropě.

Smíšený med
Smíšený med je směsí určitého podílu medů nektarových - květových a medů medovicových - lesních. Proto obsahuje přírodní látky jak z nektarií např. léčivých rostlin, tak i cenné minerální látky a stopové prvky z lesních medů. Smíšený med má výhody květového i medovicového medu. Smíšený med je velice hodnotný, u nás značně rozšířený a oblíbený. Míšení různých druhů medu je přirozené již při zpracování včelami v úlu. Záměrným míšením různých druhů lze vhodně upravit chuť, vůni i barvu medu.

Pastový (pastovaný) med
Pastovaný med (neboli také krémový) je přírodní včelí květový med, který brzy po vytočení z plástů začne krystalizovat a po několika dnech pomalého míchání se stane krémovým. V takto jemně za studena pastovaném medu zůstávají neporušeny enzymy, minerální látky a vitamíny po dlouhou dobu.
Několik vlastností medu
· neobsahuje žádné konzervační přípravky
· nestéká a zůstává dlouho krémový
· odpovídá zdravé výživě
· zvyšuje přirozenou odolnost organismu
· hojně se využívá v lidovém léčitelství
· uchovávaný v chladu a temnu si ponechává enzymy, minerální látky, vitamíny a ostatní hodnotné látky.

Vlastnosti propolisu

Lékaři (progresivní vědci) opět zkoušejí a používají tento starý prostředek z lidové medicíny s velikým úspěchem. Mluví se o zázračných a doslova překvapujících účincích propolisu. Tam, kde lékařské léčebné prostředky již nepomáhají se propolis osvědčil a přinesl nemocným velikou úlevu s vyléčením.
Propolis má vysoké antimikrobiální a baktericidní účinky. Má schopnost zabíjet chorobotvorné mikroby.
Propolisem lze úspěšně léčit nejen různá kožní onemocnění, ale zároveň celou řadu zanícených ranek či ran.
Dále pak jen například uvedu použití na: afty, akné, bradavice, dásně, chřipka, kožní plísně, lupenka, naražený kloub, paradentóza, plísně, popáleniny atd… .

PŘIDEJTE SVŮJ REFERÁT